29 septembrie – Ziua mondială a inimii

Astăzi, 29 septembrie, sărbătorim Ziua Mondială a Inimii, prilej cu care Organizația Mondială a Sănătății (OMS) îndeamnă la reflexie, pentru ca oamenii din  întreaga lume să aibă grijă de inimile lor.
Iubim și protejăm doar ceea ce știm         Dar dacă știm mai multe, putem avea mai multă grijă și putem prelua controlul asupra propriei bunăstări.

Cu ajutorul chestionarului postat pe intranet (https://chestionare.mai.gov.ro) ne dorim să efectuăm o analiză al statusului nutrițional al salariaților din MAI  pentru a propune măsuri terapeutice personalizate. Completarea chestionarului durează 10-15 minute.

Ce este Boala Cardio – Vasculară (BCV) și cum o putem preveni:

Conform OMS principala cauză de deces în întreaga lume este boala cardiovasculară. Anual mor la nivel mondial 18,6 milioane de oameni, 1 din 3 decese cauzate de bolile cardiovasculare la persoanele sub 70 ani, survenind prematur.

Potrivit datelor Societății Române de cardiologie, în România, 4,7% din populaţia de peste 35 de ani suferă de insuficienţă cardiacă, ceea ce înseamnă circa 560.000 de pacienţi, iar hipertensiunea arterială (HTA) prin complicațiile cardiovasculare, este responsabilă de 62% din totalul deceselor. Cu toate acestea, 2 din 10 români nu știu că suferă de hipertensiune arterială, prin urmare nu știu cum să scadă riscul de apariție al complicațiilor și nici nu se tratează, iar 1 din 6 pacienți diagnosticați cu HTA are tensiunea necontrolată.

Boala cardio-vasculară afectează inima sau vasele de sânge (vene și artere), fiind cauzată de mulți factori de risc, dintre care unii nu pot fi modificați (genul, vârsta, originea etnică, istoricul familial) în timp ce alți factori de risc, (hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă, colesterolul ridicat, diabetul, poluarea aerului, obezitatea, bolile de rinichi, consumul de tutun, inactivitatea fizică, consumul nociv de alcool și stressul) pot fi modificați prin intervenții și tratament.

Nu vei dezvolta neapărat boli cardiovasculare dacă ai un factor de risc. Totuși, cu cât aveți mai mulți factori de risc, cu atât este mai mare probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare. Pentru a preveni compromiterea sănătății inimii se recomandă acțiuni asupra factorilor de risc modificabili:

  • Mâncați o dietă sănătoasă și echilibrată. O dietă sănătoasă ar trebui să includă o mare varietate de alimente neprocesate și proaspete, inclusiv multe fructe și legume (cel puțin cinci porții pe zi), cereale integrale, nuci și alimente sărace în grăsimi saturate. Atenție la alimentele procesate, care conțin adesea un nivel ridicat de sare. Bea 7 pahare de apă pe zi!
  • Fă sport regulat. Este nevoie de doar 30 de minute de activitate fizică de intensitate moderată, cinci zile pe săptămână, pentru a vă îmbunătăți și menține sănătatea. Adulții (cu vârsta cuprinsă între 18-65 ani) și seniorii (65+) ar trebui să facă cel puțin 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată sau cel puțin 75 de minute de activitate fizică de mare intensitate, în fiecare săptămână. Copiii și adolescenții ar trebui să facă cel puțin 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la viguroasă în fiecare zi.
  • Menține o greutate corporală sănătoasă, printr-o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate.
  • Evitați consumul de tutun. Toate formele de tutun sunt dăunătoare și nu există un nivel sigur de expunere la tutun. Dacă renunțați la fumat, riscul de boală coronariană se va reduce la jumătate în decurs de un an și va reveni la un nivel normal în timp. Discutați cu medicul dumneavoastră despre dezvoltarea unui plan personalizat care să se potrivească nevoilor dumneavoastră.
  • Evitați alcoolul. Nu există un nivel sigur pentru consumul de alcool, iar efectele nocive ale alcoolului depășesc cu mult orice potențiale beneficii de protecție. Dovezile arată că situația ideală pentru sănătate este să nu bei deloc. Chiar și băutorii moderati observă beneficii pentru sănătate atunci când încetează să consume alcool.
  • Gestionați stresul. Exercițiile fizice, respirația profundă, relaxarea mușchilor și a-ți face timp pentru lucrurile pe care le iubești sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți gestiona nivelul de stres. Dacă lucrurile încep să pară scăpate de sub control, nu vă fie teamă să căutați ajutor profesional.
  • Verifică regulat tensiunea arterială, a colesterolului și a zahărului din sânge. Chiar dacă nu aveți simptome și nici antecedente medicale, este recomandat ca după vârsta de 40 de ani să vă măsurați tensiunea arterială cel putin o dată pe an. HTA a fost denumita adesea “ucigasul tăcut” care se descoperă uneori, odată cu apariția unei complicații severe, cum ar fi infarctul de miocard sau accidentul vascular cerebral. Se recomandă ca înainte de vizita la medic, să vă măsurați valorile tensionale dimineața și seara timp de o săptămână și să notați valorile într-un tabel.
  • Luați-vă medicamentele conform prescripției. Acestea pot include statine pentru a scădea nivelul colesterolului din sânge, aspirina în doză mică pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, insulină pentru diabet și tablete pentru a reduce tensiunea arterială. Luați doar medicamentele prescrise de medicul dumneavoastră.

 

Surse:


Alte articole:
Sari la conținut