Despre noi

DESPRE INSTITUȚIE

Spitalul de Urgenta MAI “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” este la ora actuala un spital departamental cu o serie de sectii medicale si chirurgicale, Unitate de primiri urgente, laborator de analize propriu, laborator de imagistica si sectie de recuperare medicala, avand un numar de  508 paturi,  aflat in continua dezvoltare, modernizare si extindere, pentru a putea oferi o gama cat mai variata de servicii medicale, la cele mai inalte standarde de calitate. Spitalul de Urgenta MAI “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” este un spital de categoria  a II-a –  nivel inalt de competenta, avand implementat un sistem de management al calitatii ISO 9001:2008 in anul 2011. In Spitalul de Urgenta MAI “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” se pot interna pacienti apartinand tuturor caselor de sanatate. În anul 2019 spitalul a avut un număr total de 17.055 de cazuri externate, din care 12.014 spitalizare continuă și 5041 spitalizare de zi.

ISTORIC SPITAL

 

 

Aceasta unitate medicala si-a dezvoltat in timp activitatea, pe locul vechiului sanatoriu “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” a carui piatra de fundatie a fost pusa de insusi marele profesor, la data de 17 iulie 1907. Institutia i-a purtat numele pana la nationalizarea survenita in anul 1948, data la care i se schimba denumirea in Spitalul Militar M.I. “Dr. Victor Babes”. Insa, cu timpul, motivatia acestei denumiri nu si-a gasit explicatia, ba mai mult, crea mereu confuzia cu o alta unitate, aceea a Spitalului de Boli Infectioase care pe drept cuvant, in concordanta cu domeniul de activitate, purta numele celui care a fost Prof. Dr. Victor Babes. Asa ca, dupa anul 1990, din titulatura spitalului a fost sters si numele Dr. Victor Babes, acesta ramanand astfel fara un nume propriu. La data de 19 octombrie 1998, spitalul a obtinut din nou atribuirea numelui de “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”, prin Ordinul Ministrului de Interne nr. 806/1998.

Fiu al diaconului – profesor Dimitrie Constantin Gerota, de 26 ani si al Mariei Gerota, nascuta Surpateanu, de 20 de ani,  s-a nascut la 17 iulie 1867, la Craiova. Dimitrie Gerota este, fara indoiala una dintre personalitatile proeminente ale medicinii moderne romanesti, ocupand un loc de cinste in galeria marilor inaintasi alaturi de V. Babes, G. Marinescu, I. Cantacuzino, T. Ionescu, G. Asachi etc. Este vorba despre o personalitate complexa, cu o activitate bogata: un anatomist si in acelasi timp, un chirurg desavarsit, un pionier al radiologiei pe care a adus-o si in Romania, un ilustru dascal a zeci de generatii de medici si artisti plastici, un creator de scoala, umanist democrat, un filantrop si nu in ultimul rand, creatorul unui Sanatoriu privat cu un mare renume in epoca sa. Pe scurt, un om al datoriei civice care si-a dedicat intreaga viata semenilor sai, fiind in permanenta gata sa-i ajute, tamaduindu-i si instruindu-i, deopotriva.

Sari la conținut