OCTOMBRIE 2023 – LUNA INTERNAȚIONALĂ DE CONȘTIENTIZARE A CANCERULUI DE SÂN

 

Cancerul de sân este o afecțiune gravă care poate apare atât la femei, cât şi la bărbaţi în ţesutul mamar, fiind depistat foarte rar înainte de vârsta de 25 de ani, dar care este frecvent întâlnit după 40 de ani. Trei sferturi din cazurile de cancer mamar apar după 50 de ani. Tratamentul a fost adesea asociat cu pierderea sânului sau a ambilor sâni. Vestea bună este că, în prezent, cancerul mamar poate fi prevenit și depistat în stadii precoce. Descoperit la timp este o afecțiune care beneficiază de tratament adaptat şi actualizat de către personalul medical în funcţie de nevoile pacientului.

În 2020, cancerul de sân a devenit tipul de cancer cel mai frecvent diagnosticat din lume. Conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului (IARC) din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) la nivel mondial au existat peste 2,26 milioane de cazuri noi de cancer de sân și aproape 685 000 de decese din această cauză.  În România, în anul 2020, s-au înregistrat 12.085 cazuri noi de cancer de sân, care au determinat 3.918 decese.

Cancerul de sân nu este dureros, deci nu trebuie aşteptată apariţia unei dureri pentru a consulta medicul. Factorii de risc incriminați în apariția bolii sunt: sexul (femeile fac mai frecvent cancer comparativ cu bărbații), înaintarea în vârstă, obezitatea, consumul de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, antecedentele de expunere la radiații, vârsta la care a debutat menstruația și vârsta la prima sarcină, consumul de tutun, terapia hormonală postmenopauză.

Organizaţia Mondială  a Sănătăţii recomandă screeningul populațional ca fiind cel mai bun mijloc de detectare precoce a bolii, la persoane asimptomatice, prin mamografie, pentru populația feminină cu vârste între 50 și 69 de ani, pentru că în acest interval de vârstă incidența este cea mai mare.

Societatea Americană de Oncologie recomandă ca, pentru persoanele asimptomatice care nu au factor de risc decât vârsta și sexul, examinarea clinică a sânului femeii între 20 și 40 de ani să se efectueze la fiecare 3 ani, la cele peste 40 ani anual, iar mamografia să fie efectuată pentru femeile între 40-49 la fiecare 1-2 ani, iar la cele de 50 de ani și peste, anual.

Codul european împotriva cancerului se axează pe măsurile pe care cetățenii le pot lua pentru a contribui la prevenirea cancerului:

Referinte bibliografice:

  1. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer
  2. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/cancers/20-Breast-fact-sheet.pdf
  3. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/908-europe-fact-sheets.pdf
  4. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/908-europe-fact-sheets.pdf
  5. https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/HLTH_CD_ARO__custom_6699103/default/table?lang=en
  6. https://www.europadonna.org/breast-cancer/
  7. https://gco.iarc.fr/today/data/factsheets/populations/642-romania-fact-sheets.pdf
  8. https://insp.gov.ro/2021/12/29/raportul-national-al-starii-de-sanatate-a-populatiei-2020/
  9. https://insp.gov.ro/2021/12/29/raportul-national-al-starii-de-sanatate-a-populatiei-2020/
  10. https://www.old.iocn.ro/PENTRU-PACIENTI/Ghiduri-si-Brosuri/Brosuri-in-colaborare-cu-Societatea-Romana-de-cancer–eID772.html

Alte articole:
Sari la conținut