Particularități OMICRON

În contextul evoluției la nivel internațional a infecției SARS CoV-2 – varianta OMICRON, Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile (C.N.S.C.B.T)- structură specifică a Institutului Național de Sănătate Publică, a postat pe site-ul www.cnscbt.ro o serie de informații referitoare la particularități ale infecției cu SARS-CoV-2 – varianta Omicron (https://www.cnscbt.ro/index.php/informatii-pentru-personalul-medico-sanitar/2938-particularitatile-infectiei-cu-sars-cov-2-varianta-omicron/file)

Varianta Omicron depășește rapid ca răspândire varianta Delta în țările cu transmitere comunitară. Severitatea infecției cu varianta Omicron pare mai mică decât cea a infecției cu Delta, însă transmiterea crescută poate pune o presiune suplimentară asupra sistemelor de sănătate și poate duce la o morbiditate semnificativă, în special în populațiile vulnerabile. Sunt puține date referitoare la severitatea Omicron în țările cu niveluri scăzute de imunizare, fie prin vaccinare, fie ca urmare a infecției naturale. Dovezile preliminare sugerează o reducere semnificativă a protecției vaccinale împotriva formelor simptomatice în comparație cu varianta Delta, însă o protecție împotriva bolilor severe se menține.

Tropism

Dovezile preliminare sugerează o potențială schimbare a tropismului variantei Omicron către tractul respirator superior, în comparație cu varianta Delta și virusul sălbatic care au un tropism pentru tractul respirator inferior.

Transmitere

Varianta Omicron se răspândește semnificativ mai rapid decât varianta Delta în țările cu transmitere comunitară documentată. Ratele de creștere au scăzut sau s-au stabilizat în multe țări, dar rămân semnificativ mai mari decât pentru varianta Delta. Rata de creștere a epidemiei ridicată poate fi atribuită unei combinații de factori, inclusiv eludarea raspunsului imun de către virus și o potențiala transmisibilitate crescută intrinsecă a acestuia. De asemenea, proporția mai mare de infecții asimptomatice poate contribui și mai mult la răspândirea virusului.

 


Alte articole:
Sari la conținut