COVID-19

Ref: noua variantă a SARS-CoV-2-Omicron

I-Informații generale – În contextul evoluției  infecției COVID-19 în România, vă informăm că, la data de 24 noiembrie 2021, o nouă variantă a SARS-CoV-2 , B.1.1.529, a fost raportată la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Această nouă variantă a fost detectată pentru prima dată pe 11 noiembrie 2021 în Botswana și pe 14 noiembrie 2021 în Africa de Sud.

La 26 noiembrie 2021, OMS a denumit varianta B.1.1.529 Omicron și l-a clasificat ca o variantă de îngrijorare (VOC).

Numărul de țări care raportează cazuri de SARS-CoV-2 Omicron – variantă de îngrijorare (VOC), continuă să crească la nivel global, cu un total de 352 de cazuri confirmate raportate la 1 decembrie 2021 în țările Uniunii și ale Spațiului Economic European (UE/SEE). Majoritatea cazurilor confirmate au o istorie de călătorie în țările din Africa de Sud, unele dintre ele au luat zboruri de legătură către alte destinații dintre Africa și Europa. Mai multe țări europene au raportat deja transmiterea ulterioară în comunitate. Toate cazurile pentru care există informații disponibile privind severitatea au fost fie asimptomatice, fie ușoare. Până în prezent, nu au existat cazuri grave și nici decese raportate printre aceste cazuri.

 

II-Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC), agenția Uniunii Europene pentru combaterea bolilor infecțioase, a anunțat că, în prezent, datele despre această nouă variantă a SARS-CoV-2 sunt limitate, dar sugerează că varianta Omicron ar putea fi asociată cu o infecțiozitate mai ridicată decât cea a variantei Delta și că varianta Omicron ar putea cauza în decurs de câteva luni peste jumătate din infecțiile cu coronavirus în UE/EEA. În acest sens, ECDC recomandă:

Vaccinarea cu prioritate a vârstnicilor și celorlalte categorii vulnerabile și administrarea dozei „booster” a unui vaccin anti-Covid pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani și apoi celor de peste 18 ani.

Menținerea măsurilor sanitare care s-au dovedit eficace în reducerea transmiterii coronavirusului precum respectarea distanțării fizice, asigurarea unei ventilații corespunzătoare a spațiilor închise, purtarea măștii de protecție și ca persoanele ce prezintă simptome să rămână acasă.

-Identificarea contacților cazurilor confirmate cu Omicron în vederea încetinirii răspândirii acestei variante;

Secvențierea genetică a tulpinilor de SARS-CoV-2 la cazurile depistate;

Testarea și carantinarea persoanelor care s-au întors recent din țările în care această variantă s-a răspândit.

 

III-Centers for Disease Control and Prevention (CDC)– agenția federală a Departamentului de Sănătate Publică al S.U.A., a postat pe site-ul  www.cdc.gov  o serie de informații referitoare la varianta Omicron. Cu deosebită stimă,

Vaccinurile rămân cea mai bună măsură de sănătate publică pentru a proteja oamenii de COVID-19, a încetini transmiterea și pentru a reduce probabilitatea apariției unor noi variante. Vaccinurile COVID-19 sunt foarte eficiente în prevenirea bolilor severe, a spitalizărilor și a decesului. Oamenii de știință investighează în prezent Omicron, inclusiv cât de protejate vor fi persoanele complet vaccinate împotriva infecției, spitalizării și decesului.

Măștile oferă protecție împotriva tuturor variantelor de SARS CoV-2. CDC continuă să recomande purtarea măștii în spațiile publice interioare, în zonele cu transmitere comunitară substanțială sau ridicată, indiferent de starea de vaccinare.

 

IV-Recomandări-Având în vedere situația epidemiologică actuală și informațiile sus-menționate în ceea ce privește apariția noii tulpini de SARS CoV-2, Omicron, Direcția Medicală reiterează recomandarea privind respectarea prevederilor legale în vigoare în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.

În acest sens, vă rugăm să dispuneți măsuri în vederea informării personalului  M.A.I. cu privire la:

  • respectarea cu strictețe a cerințelor igienico-sanitare (purtarea măștii, spălatul pe mâini și distanțarea fizică) ;
  • importanța vaccinării ca principală metodă eficientă de luptă contra pandemiei de COVID-19 întrucât vaccinarea reprezintă principala metodă profilactică împotriva formelor severe de boală;
  • siguranța vaccinării, dat fiind faptul că vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA).

 

Sursele informațiilor: https://www.ecdc.europa.eu , Centers for Disease Control and Prevention (cdc.gov), https://stirioficiale.ro , http://www.ms.ro


Alte articole:
Sari la conținut