Recomandările Institutului Național de Sănătate Publică[1] privind protecția în caz de caniculă, atât pentru persoanele încadrate în grupurile vulnerabile ( persoane cu boli cronice, adulți în vârstă, sugari și copii mici), cât și pentru populația generală, după cum urmează:
- Evitați, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18;
- Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise;
- Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute;
- Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii;
- Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase);
- Consumaţi fructe şi legume proaspete ce au un conținut ridicat de apă, precum, pepenele galben, roşu, prunele, castraveţii și roşiile;
- Reglați aparatul de aer condiţionat astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală;
- Nu utilizați ventilatoare dacă temperatura aerului depaşeşte 32 de grade Celsius;
- Ţineţi ferestrele închise în perioada în care temperatura exterioară este superioară celei din locuinţa;
- Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit, construcții, etc).
[1] https://insp.gov.ro/2022/06/29/avertizari-de-canicula/
Alte articole: